zaterdag 5 december 2015

"Open Source"... de grootste vooruitgang in de geschiedenis van technologie.

Grotere tegenstellingen zijn haast niet te bedenken. De wereld van 'Patenten' en de wereld van vrij te gebruiken 'Open Source' ontwikkelingen. 
  • Bij Patenten wordt een idee van iemand vastgelegd en mag niemand anders meer iets met het idee doen.
  • Bij Open Source worden ideeën door bedenkers vrijgegeven en mag iedereen hier vrij gebruik van maken.
Het begrip 'Open Source' is ontstaan bij de software ontwikkelaars voor computers. Bij Open Source software is de broncode van de software door iedereen vrij te gebruiken en kan de software aangepast worden. De open source beweging is in 1998 begonnen door het vrijgeven van de broncode van Netscape Communicator.

Het bekendste is het Open Source software programma Linux. Linus Torvalds, een informaticastudent uit Finland, is gestart met de eerste versies van de Linux-kernel. Steeds meer mensen werkten hier uiteindelijk aan samen om de kernel te blijven verbeteren, en hulpprogramma's toe te voegen om een werkelijk besturingssysteem te voltooien.

Onderwijs is Open Source!
Onderwijsmensen zitten automatisch in de Open Source beweging. Zij delen hun kennis en kunde zo goed mogelijk met de leerlingen/studenten waar ze les aan geven.
Met mijn opleiding als docent werktuigbouwkunde voel ik mij dan ook als een vis in het water in de wereld van de Open Source beweging.

Sneltreinvaart
Kennis delen, elkaar stimuleren en elkaar helpen heeft de technologische ontwikkelingen in een sneltreinvaart gebracht. 
Open Source elektronica, ...zoals 'Arduino', ....voor de aansturing van de stappen motoren van desktop machientjes heeft daar nog eens een geweldige schep bovenop gedaan. 

Desktop 3D Printers
De absolute top in deze snelle vooruitgang is de 'Desktop 3D Printer'. De 3D printer geeft geweldige nieuwe mogelijkheden voor jong en oud om kennis te maken met de wereld van het maken.
Do It Yourself (DIY). Eigelijk zijn er geen grenzen meer om ideeën om te zetten in werkende producten, en op schaal te maken. 
Met als basismachine de 3D printer kunnen weer andere desktop machines gemaakt worden, zoals een 3D scanner, een 3D frees machientje, een robot arm, etc.etc.
Open Source ontwerp programma's, zoals het digitaal 2D en 3D tekenen (Computer Aided Design... CAD), programmeren en het ontwerpen van elektronica circuits,.... zijn er te kust en te keur. Echt alles is tegenwoordig gratis te downloaden. Als je in het bezit bent van een computer, nieuwsgierig en leergierig bent en zelf graag dingen maakt, hoeft niemand zich ooit nog te vervelen. 
Advies:.... Bouw zelf een 3D printer!! 












2 opmerkingen:

  1. Dag Johan,

    Leuk initiatief om met deze blog te beginnen. Open Source is wellicht niet het hoofdthema van jouw blog (meer innovatie in het algemeen?) maar wel een heel actueel en eigentijds onderwerp. Ook een die mij interesseert en waar ik ook af en toe mee worstel. Daarom zou ik het leuk en zinvol vinden om hier wat op door te gaan en een kleine discussie te voeren.

    Wat zijn de voor en nadelen van open source? Hoe werkt dat in de praktijk? Hoe bewaak je de kwaliteit als je b.v. open source software ontwikkelt? Hoe ga je om met open source als 1 partij onevenredig veel tijd en geld in een uitvinding of innovatie heeft geïnvesteerd en die moeite/geld op de een of andere manier terug wil zien zonder meteen rijk te willen worden? M.a.w. hoe financier je open source ontwikkelingen en zorg je ervoor dat mensen niet bij voorbaat ergens tijd, moeite en geld in gaan steken?

    Persoonlijk zie ik overwegend voordelen van open source en vind ik het heel goed in deze tijd passen. Op alle gebieden nemen en beschermen grote spelers steeds meer macht en invloed en misbruiken die in de vorm van monopolieposities, prijsafspraken, ingewikkelde internationale constructies om belastingen te ontduiken, consumenten afhankelijk maken van hun producten en hier vervolgens onevenredige prijzen voor vragen etc.

    Voordelen die ik zie in Open Source zijn o.a. het sociale aspect om iedereen te laten profiteren van zinvolle uitvindingen en producten, samen vooruit komen door samenwerking en kruisbestuiving en het beter verdelen van de welvaart in deze wereld.

    Als ik gewoon naar mijn gevoel luister dan zit er diep in mijzelf ook een leraar of helper die het gewoon heel leuk vindt om kennis te delen en te ontvangen en elkaar te stimuleren en inspireren met nieuwe ideeën. Wat je geeft krijg je ook meestal weer terug, zeker als je minder gericht bent op geld en meer op het immateriële.

    Tegelijkertijd zitten we in een wereld waarin ons, ook mij geleerd is om voor jezelf op te komen, je de kaas niet van het brood te eten en loon naar werken te willen ontvangen. Het huis en de boodschappen moeten per slot van rekening nog steeds in harde Euro's betaald worden. In extreme vorm vertaalt zich dat bij veel grote bedrijven en organisaties in het onverzadigbaar willen vergaren van bezit en het winnen ten kosten van de ander (de concurrent) in plaats van het samenwerken met de ander ( de medemens). In de ogen van de meeste leiders van deze organisaties past hierbij geen open source maar juist het afschermen, patenten, sluwe strategieën en richting je klanten vooral niet transparant zijn over je product (het ene mobiele abonnement moer vooral niet direct vergelijkbaar zijn met het andere).

    In mijn beleving staan we allemaal in meer of mindere mate nog met 1 been in het oude denken (van concurrentie, winnen, het nemen, het graaien, de onbetrouwbaarheid en uiteindelijk angst) en met het andere been in de wereld die we eigenlijk willen, de wereld van het delen, het opbouwen van vertrouwen in relaties, de liefde en het positieve gevoel om elkaar te helpen en te verheffen.

    Kortom, dit zijn mijn dilemma's en vraagtekens. Wie herkent dit of komt met interessante invalshoeken op dit thema?

    Hopelijk niet al te filosofisch voor deze blog:-).

    Groet, Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wel een hele korte opmerking:
    Een bedrijf als https://ultimaker.com/ deelt alles met de wereld.... Gevolg enorme snelle groei en positieve resultaten.

    BeantwoordenVerwijderen