vrijdag 18 december 2015

Steeds meer verborgen armoede in Nederland.

Je bent 53 jaar, getrouwd, hebt twee kinderen en een eigen huis. Jij en je vrouw hebben altijd gewerkt. Na ruim 26 jaar met plezier gewerkt te hebben moet het bedrijf waar je werkt noodgedwongen reorganiseren. Jij en verschillende andere collega's krijgen ontslag.

Je krijgt voorlopig een uitkering via de UWV. Je mag, als pleister op de wonde, van het bedrijf dat je ontslagen heeft een cursus volgen om meer kans te maken op een nieuwe baan. Je hebt gekozen voor de cursus "Fablab Instructeur". Een cursus op gebied van digitale ontwerp en maaktechnologie. In Nederland is een groeiende belangstelling voor de digitale technologie.
Je hoopt snel een nieuwe baan te vinden, maar na de zoveelste sollicitatie en het verstrijken van de tijd wordt je hoop op een nieuwe baan steeds minimaler. Als de 24 maanden verstreken zijn en jou WW uitkering stopt blijkt jouw hoop op een nieuwe baan ijdele hoop. Steeds meer Nederlanders boven de vijftig krijgen hiermee te maken. De automatisering slaat een enorm gat in de werkgelegenheid. Zeker bij de groep mensen boven de vijftig.
Als je na een goede loopbaan na je vijftigste ontslag krijgt kun jet het vergelijken met wat deze windmolen overkomen is!

Wat ik persoonlijk nog steeds niet begrijp,.... dat ondanks het feit dat door de automatisering in Nederland steeds minder banen komen,.... de pensioenleeftijd omhoog gaat. Dit druist volkomen tegen elkaar in. Je zou eerder verwachten dat er een betere verdeling komt van de arbeid, door arbeidstijd verkorting, waardoor er meer banen komen, in plaats van een hogere pensioenleeftijd invoeren.
De automatisering werkt in ieder geval wel het verschil tussen arm en rijk steeds meer in de hand. Er vallen steeds meer mensen uit de boot.

Even weer terug naar de persoon van 53 jaar......Door het bezit van een eigen huis met overwaarde, samen met het inkomen van zijn vrouw, betekend het dat hij verder nergens meer voor in aanmerking komt, nadat de tijdelijke WW uitkering is gestopt. Wat nu??? Nog vaker solliciteren? Dat lijkt een heilloze weg en zet voorlopig geen zoden aan de dijk.
De maandelijkse hypotheek moet wel betaald worden, want als dit niet meer lukt, neemt de bank maatregelen en wordt je huis in de openbare verkoop bij opbod verkocht. Als je dat overkomt weet je ook zeker dat de opgebouwde overwaarde van je huis als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Het enige dat overblijft is ondernemer worden. Een z.g. Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP' er). Je zult dan al jouw talenten moeten inzetten en alle mogelijkheden moeten aangrijpen om wat bij te verdienen. Omschakelen van werknemer naar ondernemer is niet eenvoudig!

Het eerste waar je aan moet wennen is dat je als ondernemer er niet komt met een werkweek van 36 uur. De gemiddelde ondernemer is eerder vijftig tot zestig uur in de weer om zijn boterhan te verdienen. Hobby's en lange vakanties zijn voorlopig uit den boze. Je moet daarnaast veel bijleren. Erg belangrijk is dat je vanaf het eerste moment ervoor zorgt dat je een goede boekhouding bijhoudt. Verder moet je gaan bouwen aan een netwerk van personen die vertrouwen krijgen in jouw ondernemerschap. Ondernemen is een kwestie van vallen en opstaan, alleen de doorzetters slagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten